Realisaties

wereldovendag

Tijdens de WereldDovenDag op 23 september 2023 in Brugge olv. Doof Vlaanderen is Nowedo samen met de vrijwilligers present achter de bar en de parking. Ook doet Nowedo op de infostand haar geschiedenis en die van haar oudste afdeling, de Brugse Dovenvereniging uit de doeken.
 

DOVENACTIE BRUGGE

Dankzij DovenActie Brugge werd Nowedo in 2016 naar aanleiding van de 10-jarige erkenning van de Vlaamse Gebarentaal uitgenodigd op het stadhuis van Brugge voor toespraken en een receptie. Stad Brugge liet onze leden op die manier weten dat zij niet vergeten worden. Op die dag beloofde stad Brugge dan ook dat er  in de toekomst steeds een tolk Vlaamse Gebarentaal voorzien zal worden op de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak.

Sindsdien zijn er onder Nowedo nog DovenActies opgericht waarover je hier meer kan volgen:
DOVENACTIE TORHOUT
DOVENACTIE OOSTENDE-MIDDENKUST
DOVENACTIE VEURNE-WESTKUST
DOVENACTIE KNOKKE-OOSTKUST

 

Schoolproject "Gebaren tekenen"

In 2014 wilde VTI Brugge voor zijn jaarlijks sociaal project samenwerken met doven. De grafische afdeling zou een website maken waarin gebaren snel opgezocht konden worden. Die gebaren werden duidelijk gemaakt op basis van tekeningen (digitaal afgeleid van foto's) waarop pijltjes de richting aangaven. 

De Brugse Gebarencommisie & Nowedo vzw verleende zijn hulp hierbij bij het bepalen van de meest courante woorden, het beslissen welke variant van het gebaar gebruikt zou worden en trok daarna naar het VTI om daar de foto's te laten maken en de resultaten te corrigeren. 
 

Kinderboek "Gebarentaal Redt!" 

In 2013 resulteerde de samenwerking tussen Nowedo, Filip en Hilde Verhelst in dit prachtige kinderboek mét cd-rom waarop het verhaal verteld wordt in Vlaamse Gebarentaal en in gesproken Nederlands. Door de dove hoofdrolspeler en de tekeningen van gebaren, is dit voor dove kinderen een perfecte afspiegeling van hun leefwereld. Ook voor horende kinderen is dit een aangename kennismaking. 

Dit boek is te koop bij Doof Vlaanderen

CD-rom Brugse gebaren

In 2002 wilden Nowedo en de Brugse Gebarencommissie alle Brugse gebaren inventariseren. Met assistentie van de Gentse Universiteit gingen we aan de slag om uiteindelijk 903 woorden en 30 uitdrukkingen op een cd-rom te zetten. De gebaren waren opgedeeld per categorie en had een handige zoekfunctie. 

Verslag uit het Nieuwsblad